ADMINISTRATIE

Tribunalul si Judecatoria Sibiu vor fi mutate din sediile temporare din cauza conditiilor improprii

Tribunalul si Judecatoria Sibiu vor fi mutate din sediile temporare din cauza conditiilor improprii

Tribunalul si Judecatoria Sibiu vor fi mutate din sediile temporare in care-si desfasoara activitatea din cauza „conditiilor improprii”, cu mucegai, magistratii reclamand ca s-au imbolnavit de plamani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

palatul-de-justitie sibiuPrefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, si presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, au anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca ministrul Apararii, Mircea Dusa, a facut, marti, o vizita de lucru in judetul Sibiu, avand ca scop rezolvarea „unor probleme urgente” cu unele cladiri din oras.

Cei doi au spus ca ministrul a fost de acord cu transferarea catre Aeroportul Sibiu a unor terenuri si foste hangare ale Unitatii de Aviatie Sibiu, necesare dezoltarii acestui obiectiv.

De asemenea, Mircea Dusa a acceptat punerea la dispozitia Tribunalului si Judecatoriei Sibiu a unui spatiu care apartine Ministerului Apararii pentru mutarea sediior provizorii ale celor doua institutii.

Palatul de Justitie din Sibiu, cladire monument istoric din 1904, in care este sediul oficial al Tribunalului, Judecatoriei si Parchetelor din Sibiu este, din 2011, in proces de reabilitare si modernizare. Pe durata acestora, Ministerul de Justitie a inchiriat un spatiu in care isi desfasoara activitatea in prezent aceste instante, acest spatiu fiind considerat „impropriu”.

„Toata lumea a fost extrem de interesata in relocarea Tribunalului si Judecatoriei Sibiu pentru ca acolo conditiile de lucru sunt improprii. Exista foarte multe imbolnaviri cauzate de diferite mucegaiuri si amenajari care sunt improprii desfasurarii activitatii si servicului public de justitie. Actualul sediu, de pe Sebastian Bach, este impropriu. Acolo este o veche hala, au fost mucegaiuri care nu au putut fi ucise prin procese tehnologice. E multa umezeala, multa hartie, nu s-a putut face o ventilatie corespunzatoare. Acestea au gasit un mediu propice si au cauzat imbolnaviri”, a declarat prefectul de Sibiu.

Potrivit acestuia, Tribunalul si Judecatoria Sibiu se vor muta din actualele sedii temporare, situate departe de centrul orasului, intr-un cartier, intr-o cladire a Ministerului Apararii in care actualmente functioneaza Centrul de Limbi Straine al Statului Major al Fortelor Terestre.

Aceasta cladire are peste 5.000 de metri patrati si se afla in apropierea zonei centrale a orasului si chiar langa cladirea in care functioneaza cele doua Parchete, DNA si DIICOT.

Ioan Cindrea a precizat ca, saptamana viitoare, aceste modificari se vor afla pe masa Guvernului, urmand a fi emisa o Hotarare de Guvern in acest sens.

Purtatorul de cuvant al Tribunalului Sibiu, Cornelia Prundaru, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca, anul trecut, s-au inregistrat 20 de „imbolnaviri pulmonare” in randul angajatilor, iar de la inceputul acestui an alte 17 astfel de cazuri.

„Nu putem face o legatura directa intre aceste imbolnaviri pulmonare si ciupercile din cladire, dar ne-am manifestat ingrijorarea fata de acest fenomen”, a declarat Cornelia Prundaru.

Potrivit acesteia, suprafata totala in care-si desfasoara activitatea Tribunalul si Judecatoria Sibiu este de 4.736 de metri patrati pentru care se plateste o chirie de 17,5 lei pe metru patrat, la care se adauga TVA.

In cele doua institutii sunt 181 de angajati, carora li se adauga cateva sute de avocati, politisti si cetateni care au treaba zilnic la cele doua instante.

Contractul de inchiriere al actualei cladiri expira, potrivit Corneliei Prundaru, in data de 15 iunie.

„Dupa emiterea Hotararii de Guvern care prevede mutarea instantelor se vor stabili detalii concrecte legate de pasii care vor fi urmati si vom sti mai multe despre termenele in care urmeaza sa se mute cele doua sedii”, a spus declarat Cornelia Prundaru.

Actuala cladire in care functioneaza Tribunalul si Judecatoria Sibiu este inchiriata de la societatea Retezat SRL din Sibiu care a oferit la licitatie cel mai mic pret de inchiriere pentru un metru patrat.

Lucrarile la Palatul de Justitie sunt facute de o firma din Ploiesti si una din Bucuresti, in baza unui contract incheiat de Ministerul de Justitie in anul 2011 si ar fi trebuit sa dureze 30 de luni, cu posibilitatea de prelungire.

Odata incepute lucrarile, constructorii au descoperit situatii de degradare avansata a cladirii monument istoric care nu au fost luate in calcul initial, iar, in momentul de fata, lucrarile sunt oprite, cautandu-se solutii de remediere a problemelor.

In aceste conditii, pe plan local in Sibiu, nimeni nu stie sa precizeze cat vor mai dura lucrarile de reabilitare si pe ce perioada ar trebui relocate cele doua instante.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309