POLITICA

Turcan (PNL): Bugetul Educatiei pe 2015 amageste si intretine un sistem la limita supravietuirii. PSD raspunde: O abordare politicianista si fatarnica, Raluca Turcan nu a protestat atunci cand guvernul Boc a taiat bani de la educatie

Turcan (PNL): Bugetul Educatiei pe 2015 amageste si intretine un sistem la limita supravietuirii. PSD raspunde: O abordare politicianista si fatarnica, Raluca Turcan nu a protestat atunci cand guvernul Boc a taiat bani de la educatie

raluca turcan bluza neagra cu alb
Vicepresedintele Partidului National Liberal (PNL), deputatul Raluca Turcan, a declarat vineri ca daca guvernul nu va majora sumele alocate educatiei si cercetarii, atunci parlamentarii PNL vor da un vot negativ proiectului de buget pe 2015. In schimb, reprezentantii PSD o acuza pe Turcan de “politicianism si fatarnicie”.

„Actuala propunere de buget pentru Ministerul Educatiei Nationale demonstreaza ca Romania nu se poate dezvolta sub o guvernare PSD. Nu avem nevoie de un buget de supravietuire, ci de unul capabil sa produca o crestere economica si sociala, prin programe multianuale de dezvoltare. Daca actualul guvern nu va raspunde solicitarilor noastre, vom da un vot negativ propunerii de buget pentru 2015. Bugetul Educatiei pe 2015 amageste si intretine un sistem la limita supravietuirii! Proiectul de buget pentru anul 2015 a fost scris cu mare intarziere si urmeaza sa ajunga abia astazi in Parlament. Concluzia: Guvernul Ponta propune romanilor un buget al stagnarii! Prin bugetul pe 2015 avem dovada exacta ca educatia si cercetarea au fost doar promisiuni de campanie”, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, Raluca Turcan.
Aceasta a afirmat ca „la majoritatea capitolelor din proiectul de buget al Ministerului Educatiei se constata scaderi dramatice, iar in restul cazurilor avem inghetarea fondurilor.”
Raluca Turcan a semnalat ca „nu exista cresteri alocate pentru cercetare, pentru burse si programe educationale pentru elevi si profesori, pentru reparatii de scoli sau pentru dotarea laboratoarelor si a bibliotecilor”.
„Avand in vedere ca o parte din sumele alocate pentru educatie sunt prevazute pentru acordarea drepturilor de natura salariala castigate in instanta, putem vorbi chiar de o scadere reala a bugetului pentru 2015. In cifre, contabiliceste, realitatea poate fi cosmetizata, in fapt, vorbim despre o scadere a oricarei perspective de calitate si performanta”, a subliniat vicepresedintele PNL.
PNL a pregatit sapte amendamente la propunerea de buget, pe educatie, conform Ralucai Turcan.
„PNL considera ca bugetul educatiei trebuie sa puna accentul pe: conectarea scolii la piata muncii — aceasta se poate obtine prin triplarea numarului de burse pentru invatamantul profesional si cresterea finantarii per elev si student; investitii in infrastructura scolara; majorarea burselor pentru elevi, studenti si doctoranzi; intarirea educatiei permanente a elevului prin generalizarea programului Scoala dupa Scoala; consolidarea si generalizarea educatiei copiilor prin punerea in aplicare a contului educational al fiecarui nou-nascut; concretizarea educatiei continue prin finantarea si punerea in practica a Masteratului Didactic”, se arata intr-un comunicat remis vineri AGERPRES de catre Raluca Turcan.
In opinia vicepresedintelui PNL, Ministerul Educatiei Nationale are nevoie de alocarea a minim 5% pentru educatie si a 1% din PIB pentru cercetare si considera ca cele sapte amendamente pregatite la proiectul de buget pentru 2015, sunt „realiste si sustenabile, care vin in sprijinul scolii si al viitorului Romaniei.”

Conform sursei citate, printr-un amendament PNL solicita triplarea numarului de burse pentru invatamantul profesional de la 36.000 la 108.000 si cresterea bugetului pentru invatamantul profesional de la 25.000 (mii lei) la 75.000 (mii lei) pentru anul viitor. De asemenea, liberalii cer investitii in infrastructura, propunand suplimentarea bugetului Ministerului Educatiei Nationale cu suma de 170.000 (de mii de lei) pentru Reparatii capitale aferente activelor fixe. PNL cere, de asemenea, majorarea burselor scolare prin dublarea sumelor destinate burselor de la 470.198 (de mii de lei) la 900.000 ( de mii de lei). Un alt amendament se refera la generalizarea programului Scoala dupa Scoala prin acordarea sumei de 150.000 de lei. Liberalii mai cer guvernului majorarea cu 30.000 de lei a bugetului pentru cercetare si finantarea Contului Educational prin majorarea bugetului MEN cu 450.000 de lei. Ultimul amendament pe educatie al PNL cere finantarea prin suplimentarea bugetului MEN cu 40.000(de mii de lei), precizeaza sursa citata.

Replica PSD: Raluca Turcan nu a protestat atunci cand guvernul Boc a taiat bani de la educatie

Replica PSD nu s-a lasat, insa, asteptata. Deputatul Gabriela Podasca i-a raspuns parlamentarului de Sibiu. “Atat timp cat va avea o abordare politicianista si fatarnica, doamna Raluca Turcan nu va reusi sa se faca remarcata in domeniul educatiei. Domnia sa declara ca PNL nu va vota proiectul de Buget, daca suma alocata educatiei nu va fi majorata, uitand complet ca Guvernul pe care l-a sustinut in 2011, spre exemplu, a acordat doar 17 miliarde de lei educatiei. Astazi, conform proiectului de Buget pentru anul 2015, educatia beneficiaza de 25 de miliarde de lei, in crestere fata de 2014. Daca nu a aflat inca, ii transmit doamnei Turcan ca 25 este mai mare decat 17, iar acest lucru se invata astazi din noile manuale pe care elevii le au pe banci, inclusiv din cele in format digital. Nu imi amintesc ca in 2011, doamna Raluca Turcan sa fi protestat fata de bugetul acordat educatiei de catre guvernul Boc”.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349