TIMP LIBER

Un sibian incearca sa cucereasca Himalaya

Un sibian incearca sa cucereasca Himalaya

Alpinistul sibian Adrian Valean a pornit intr-o expeditie la capatul careia spera ca va reusi sa cucereasca unul din cele mai inalte varfuri muntoase din lume Cho-Oyu din Himalaya, aflat la 8.200 metri altitudine.

adrian valean alpinist

Alpinistul sibian Adrian Valean a anuntat joi, intr-o postare pe Internet, ca a inceput expeditia internationala spre varful), dupa un sejur in Kathmandu, unde a prins si doua mici cutremure.

Alpinistul roman s-a imbarcat catre Lhasa, impreuna cu o slovaca, un francez, un spaniol, un australian si un elvetian.

„In sfarsit ne-am imbarcat catre Lhasa, Tibet (China), dupa un sejur prelungit la Kathmandu, timp in care am prins si anul nou nepalez (suntem in 2073 🙂 si 2 mici cutremure…Cea mai mare parte din bagaje le-am trimis deja si ne vor astepta in BC. Voi fi intr-o expeditie internationala cu 1 slovaca, 1 francez, 1 spaniol, 1 suedez, 1 australian, 1 elvetian si un roman, asa ca intr-un inceput de anecdota :)”, consemneaza alpinistul roman intr-o postare de pe snow-trace.blogspot.ro.
Alpinistul Adrian Valean, organizatorul Campionatului National de schi-alpinism a declarat recent, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca intentioneaza sa mearga intr-o expeditie in Himalaya in care sa urce pe schiuri pe varful Cho-Oyu, de 8.200 de metri, si apoi sa coboare tot pe schiuri.

Pana acum, alpinistul Adrian Valean a efectuat mai multe expeditii, in Caucaz, in Alpi si in Anzi. Cea mai grea expeditie a fost cea pe Kangchenjunga, al treilea varf din lume, dupa Everest si K2.

„In 2002 am fost in Caucaz, atunci am urcat pe Elbrus, in 2003 am fost din nou in Caucaz, am urcat vreo doua varfuri de peste 4.000 de metri si pe varful estic al Elbrus. In 2004 am inceput sa merg in Alpi si din 2004 pana in prezent am fost in Alpi in fiecare an, cel putin 2-3 saptamani si acolo am facut trasee, varfuri. Am urcat pe Mont Blanc de opt sau noua ori, pe trei rute diferite. Cred ca am urcat 10 sau 12 varfuri de peste 4.000 de metri in Alpi. Am mai fost in Anzi in 2005, in Pamir, pe Vf. Lenin in 2006, in Himalaya in 2012 pe Kangchenjunga pana la 7.000 de metri, pe Manaslu pana la 7.400 de metri. Cea mai grea expeditie, de departe, a fost aia de pe Kangchenjunga, care e un varf si periculos si foarte tehnic, cu multe portiuni de perete, expuse, vremea e foarte schimbatoare, noi nici n-am avut noroc de vreme buna, au fost foarte multe precipitatii si vant foarte puternic si nu am putut ajunge pe varf”, a spus Adrian Valean, in interviul mentionat.

Sursa: Agerpres

Foto: Facebook


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309