Unul din cei mai mari artisti sibieni din ultimii 50 ani isi serbeaza, in 10 martie, ziua de nastere. Compozitorul si chitaristul Adrian Ordean, studiaza muzica de la 6 ani, a facut parte din trupe legendare, precum Compact, Riff sau Rosu si Negru si a compus si interpretat zeci de hituri. Melodii precum „Trenul pierdut”, „Strazile pustii”, Ma voi intoarce (dupa ani si ani), cantate alaturi de Leo Iorga, cu Compact sau „Pseudofabula”, din perioada Rosu si Negru sunt doar cateva din capodoperele lui Adrian Ordean.
Compozitorul si chitaristul Adrian Ordean s-a nascut la 10 martie 1955, la Sibiu. A studiat vioara de la varsta de 6 ani. La 7 ani incepe sa studieze vioara in paralel cu pianul, la Liceul de Muzica din Sibiu. La 15 ani incepe sa studieze chitara in sistem autodidact.
In 1972, canta alaturi de Vocal Jazz Quartet la chitara bas. Participa la mai multe festivaluri internationale de jazz atat in Romania, cat si in strainatate.
In 1973, infiinteaza la Sibiu grupul rock Stereo, an in care apare pentru prima oara la TVR, in emisiunea ”Steaua fara nume”. In 1974, are prima aparitie discografica si prima compozitie, cu piesa ”Copii ai vietii”, pe primul LP — ”Formatii rock romanesti”, alaturi de mari trupe din tara.
Intre 1975-1978 participa la multe spectacole si turnee alaturi de Ricky Dandel, Victor Socaciu si multi altii. In 1979 infiinteaza, alaturi de Florin Grigoras grupul Riff. Compune muzica si versurile trupei.
In perioada 1980 — 1988 face parte din grupul Rosu si Negru, unde incepe sa compuna multe piese, printre care si celebra ”Pseudofabula”, pe care putini stiu ca a si interpretat-o vocal. Are trei aparitii discografice alaturi de acest grup. Tot in aceasta perioada incepe sa compuna pentru Dida Dragan.
Din 1988 pana in 1996 face parte din trupa Compact (in formula Leo Iorga — vocal, Adi Ordean — chitara, Emil Laghia — chitara, Teo Peter — bass, Aurel ”Lelut” Vasilescu — tobe, Vlady Cnejevici — clape), cu care lanseaza hit dupa hit. Compune toate piesele trupei si scrie versurile la majoritatea dintre ele. Paraseste grupul Compact si in 1996 infiinteaza un super grup, ”botezat” de prietenul sau Florian Pittis, Schimbul 3, a carui componenta era Leo Iorga — solist vocal, Adi Ordean — chitara, George Patranoiu — chitara, Marius Țiclea — chitara, Andi Savastre — bass, Paul ”Pampon” Neacsu — tobe.
In aceeasi perioada incepe sa compuna muzica pentru o multime de solisti si soliste: Andreea Antonescu, Nadine, Adrian Enache, Daniela Gyorfi, Școala Vedetelor, Catalina Toma si multi altii, orchestreaza peste 500 de piese.
Spre finele anului 1990, infiinteaza, alaturi de Gheorghe Beleanu, cumparand aparatura profesionala, cea mai puternica companie de lumini si sunet din Romania (Migas Real Compact), dar si primul studio profesional din tara in care vor inregistra in urmatorii 6 ani aproape toti marii artisti romani.
In 1999, infiinteaza grupul ASIA, care a fost catalogat de specialisti drept cel mai important grup de fete — ”girls-band” — din Romania, unde, de asemenea, compune piese pentru sapte materiale discografice.
Un an mai tarziu, in 2000, infiinteaza grupul Amadeus. Compune muzica instrumentala pentru cinci CD-uri ale grupului, combinand muzica clasica cu muzica pop. Compune, de asemenea, muzica pentru film si desene animate. Compune muzica si se ocupa de trupe ca Pops, Bordo, Allyx, Chik-go si multe altele.
In 2011, alaturi de Alexandru Albiter si Nik Bocaciu infiinteaza grupul Ordean, iar in toamna anului 2012 ia fiinta proiectul Leo Iorga & Ordean, care ii reuneste pe Leo Iorga (vocal), Adi Ordean (chitara), Alex Ardelean (chitara), Dan Stesco ”Polimoog” (clape), Cristi Iorga (tobe) si Marian ”Lacke” Mihailescu (bass). In decembrie 2012, trupa ia denumirea PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, iar in aprilie 2014 lanseaza albumul ”Numarul Unu”.
„Daca atunci cand am inceput eu sa compun aveai nevoie de ceva stiinta in ale muzicii, multa inspiratie si niste colegi instrumentisti si vocalisti, acum e de ajuns un calculator. Cu el faci rost de orice… mai ales de niste ‘inspiratie’ (…) Am avut noroc. Am fost mai norocos decat altii doar si pentru simplul motiv ca mi-am vazut tara de la un capat la altul. Am vazut si o treime din globul pamantesc. Lumea trebuie sa vada artistul pe scena. Cel mai important factor din tot mecanismul care angreneaza viata unui artist este spectatorul”, declara Adi Ordean intr-un interviu, in 2010.
El sustine ca trupe precum Stereo, Riff, Rosu si Negru, Compact, Schimbul 3, in care a cantat si pentru care a compus muzica si versuri, ”au existat datorita celor pe care i-am convins sa vina la spectacolele noastre, sa plateasca bilet, iar din acest motiv spectatorii sunt, in ceea ce ma priveste, pe primul loc in topul celor mai mari impliniri profesionale. Am spus lucrul asta si trupelor pe care le-am infiintat si le-am ajutat in cariera — ASIA, Pops, Bordo etc”.
Adrian Ordean a declarat in repetate randuri ca e prea mult de vorbit despre ce a facut, despre bucurii, dezamagiri. ”As putea scrie o carte. E o idee. Asa ca, ajutat de respectul pe care mi-l poarta unii si de veninul celor care nu ma suporta, inca merg inainte”, mai spunea compozitorul in interviu.
Sursa: Agerpres