SOCIAL

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu lanseaza un proiect pentru cresterea accesului la invatamantul superior al persoanelor cu dizabilitati!

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu lanseaza un proiect pentru cresterea accesului la invatamantul superior al persoanelor cu dizabilitati!

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu lanseaza un proiect pentru cresterea accesului la invatamantul superior al persoanelor cu dizabilitati!2

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, in calitate de Beneficiar, in parteneriat cu Universitatea de Vest din Timisoara, lanseaza un proiect cofinantat din fonduri europene, ce se adreseaza unui numar de 250 de studenti cu dizabilitati si 200 de cadre didactice universitare din regiunea Centru si Vest.

Proiectul „e-Incluziune: Dezvoltarea si implementarea unui program de asistenta bazat pe tehnologii TIC, pentru cresterea accesului la invatamantul superior al persoanelor cu dizabilitati” se desfasoara in perioada 01 mai 2014 – 31 august 2015. Finantarea proiectului este asigurata din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Demersul Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu vine in contextul in care, potrivit studiilor in domeniu („Diagnostic- Exclus de pe piata muncii”(2009) – Societatea Academica din Romania), persoanele cu dizabilitati au acces redus la educatie datorita dizabilitatii si a mediului din care fac parte, in 2009, doar 8,3 % din persoanele cu dizabilitati angajate aveau studii superioare: handicap grav – 2,6%, accentuat -4,2%, mediu – 1,6%, usor – 0,6 %, concluzionandu-se ca nivelul scazut la educatie se datoreaza lipsei accesului la educatie, de cele mai multe ori, determinand, astfel sanse mai mici la a avea un loc de munca. Mai mult decat atat, materialele de studii, forma actuala a curriculumului si metodele de predare si evaluare actuale din universitati nu dezvolta competentele persoanelor cu dizabilitati, determinand un nivel scazut de educatie. Lipsa cunostintelor cadrelor didactice despre dizabilitate si modul de abordare a acesteia favorizeaza inechitatile din sistemul educational.

In acest context, proiectul e-Incluziune este relevant prin implementarea de activitati ce vizeaza dezvoltarea de curriculum adaptat pentru persoanele cu dizabilitati si de instrumente didactice si de invatare pentru acestia si cresterea accesului la invatamantul superior si o mai buna corelare a invatamantului superior cu piata muncii. Mai mult, prin dezvoltarea instrumentelor software pentru imbunatatirea proceselor educationale pentru educatia persoanelor cu dizabilitati si imbunatatirea serviciilor de documentare stiintifica si biblioteca in institutiile de invatamant superior proiectul contribuie la cresterea flexibilitatii si diversificarea modalitatilor de furnizare a educatiei si formarii profesionale.

Proiectul initiat de catre Universitatea ″Lucian Blaga” din Sibiu pune accentul pe accesul egal la educatia de calitate si la instruire continua pentru persoanele cu dizabilitati, contribuind astfel la o participare deplina la viata sociala si imbunatatirea calitatii vietii acestora.

Prin obiectivele sale proiectul contribuie la implementarea unui sistem educational inovativ prin care studentului cu dizabilitati sa ii fie asigurat accesul la resursele educationale printr-un sistem elearning, realizandu-se astfel incluziunea sociala si pe piata muncii si contribuind la indeplinirea prevederilor din LEN nr. 1/2011 si din legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279