POLITICA

Urmasul lui Badea Cirtan, primar in comuna sibiana Cartisoara

Urmasul lui Badea Cirtan, primar in comuna sibiana Cartisoara

Situatie inedita in comuna sibiana Cartisoara, aflata la poalele muntilor Fagaras. Urmasul celebrului Badea Cirtan, ”dacul coborat de pe Columna” in centrul Romei a reusit, din a treia incercare, sa devina primar al comunei stra-stra bunicului sau.

badea cirtanStra-stranepotul lui Badea Cirtan, Vasilica Sorin Cirtan, membru al Partidului Social Democrat, a reusit sa ajunga primar al comunei Cirtisoara. Inginerul Vasilica Sorin Cirtan, in varsta de 37 de ani, a fost in ultimii patru ani viceprimar al comunei in care se afla si astazi o pereche din opincile cu care Badea Cirtan a facut pe jos drumul pana la Roma, ca sa vada Columna lui Traian.

Intrebat daca Badea Cirtan ar fi fost mandru sa stie ca un stra-stranepot de al sau a ajuns primarul comunei, Vasilica Sorin Cirtan a raspuns afirmativ. „Mi-am propus mai multe obiective, important este sa vedem ce pot realiza. Nu vreau sa fac promisiuni, vreau sa realizez ceva, ce-i mai bun pentru Cirtisoara si pentru cirtisoreni”, a declarat Vasilica Sorin Cirtan.

Acesta va conduce comuna renumita in Romania si in strainatate, datorita lui Gheorghe Cirtan (Badea Cirtan), cel in cinstea caruia exista si un muzeu care-i poarta numele. Aici turistii gasesc una dintre perechile de opinci purtate de Badea Cirtan in drumurile sale pana la Roma pe jos, dar si carti aduse in desagi de acesta.

vasilica sorin cirtan

Stra-stranepotul Vasilica Sorin a ajuns primar la 37 de ani, in timp ce Badea Cirtan la 45 de ani a ajuns la Viena, unde a vazut lucrarea lui Gheorghe Sincai, „Hronicul romanilor si a mai multor neamuri”, iar lectura acestei carti i-a insufletit dorinta de a confirma adevarul istoric prin probe concrete. L-a cunoscut si pe profesorul V.A. Urechia, presedintele „Ligii Culturale a tuturor Romanilor”, care i-a recomandat sa citeasca Titus Livius.

Dupa aceste lecturi, Badea Cirtan a vrut sa o vada pe „mama Roma si mormantul tatalui Traian”. Si-a dus visul la indeplinire, dupa o calatorie de 4.000 de kilometri, pe traseul Sebes-Deva-Arad-Budapesta si apoi Viena-Salzburg-Udine-Venetia-Florenta-Roma. A depus la baza Columnei paine, sare si o brazda de pamant din Transilvania. S-a reintors de doua ori la Roma, dar nu a putut ajunge in Spania, pentru a cunoaste intreaga familie latina. Prin calatoriile sale spre Roma, dar si prin cele de peste munti, purtand in desagi carti romanesti, Badea Cirtan a fost asociat deseori imaginii „pelerinului romanismului”. A murit la 7 august 1911.

Sursa/foto: Agerpres


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349