SOCIAL

Veste proasta pentru fumatori. 100 de ONG-uri vor interzicerea TOTALA a fumatului in locurile publice

Veste proasta pentru fumatori. 100 de ONG-uri vor interzicerea TOTALA a fumatului in locurile publice

fumat

Peste 100 de ONG-uri au initiat Coalitia „Romania respira”, care sustine interzicerea totala a fumatului in spatii publice inchise, in parcuri si in locuri unde se practica sportul, in conditiile in care, in prezent, comportamentul unui grup restrans are prioritate in fata drepturilor majoritatii.

Initiatorii Coalitiei „Romania respira” – organizatii neguvernamentale din domeniul tineretului, al protectiei copilului si sanatatii, profesionisti din domeniul medical si academic, personalitati publice si lideri de opinie – arata, intr-un comunicat de presa transmis miercuri agentiei MEDIAFAX, ca scopul initiativei civice este „protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului, precum si prevenirea raspandirii fumatului in randul minorilor si asigurarea unui nivel adecvat al calitatii vietii populatiei, cu o atentie speciala acordata tinerilor”. Demersul este sustinut si de ministrul Tineretului si Sportului, Gabriela Szabo.

Coalitia a lansat si un manifest, in care arata ca Romania este, in prezent, detinatoarea unor recorduri negative in ceea ce priveste protejarea fata de fumul de tutun in spatiile publice.

„Din pacate, acest lucru nu se asociaza cu beneficii, ci cu boli ale adultilor si copiilor romani. Principalele cauze de deces din Romania sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60 la suta dintre decesele anuale, fata de 48 la suta media Comunitatii Europene), cancerul (la barbati, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei, acest tip de cancer este in continua crestere) si bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80 la suta din cazurile de bronhopneumopatie obstructiva cronica – BPOC). Nu exista absolut niciun dubiu ca fumul de tigara este extrem de nociv, cauzand imbolnavirea si decesul prematur al celor care il inhaleaza, activ sau pasiv, voluntar sau involuntar, adulti si copii”, se arata in manifest.

Reprezentantii Coalitiei sustin ca actuala situatie incalca atat principiul constitutional al ocrotirii sanatatii, cat si obligatiile asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene.

Citeste articolul complet pe mediafax.ro


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279