ACTUALITATE

Viceguvernatorul BNR, la ULBS: ”Singurul sistem bancar care imparte riscurile este cel islamic”

Viceguvernatorul BNR, la ULBS: ”Singurul sistem bancar care imparte riscurile este cel islamic”

Prezent la Sibiu, unde a sustinut o conferinta pentru studentii Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii ”Lucian Blaga” din Sibiu, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat ca ideea ca bancile sa imparta riscul cu cei carora le acorda credite este ”o gogomanie”. Acesta spune ca singurul sistem bancar care face aceste lucru este ”poate nu intamplator, banking-ul islamic”.

”Din ce stiu eu, sistemul bancar islamic este singurul care imparte riscurile. Iti da creditul sub forma unei participatii de actiuni. Iti da bani, tu ii dai o parte din drepturile asupra societatii si el participa la profit sau la pierdere. Nu stiu daca cei care vorbesc astazi de impartirea riscurilor se gandesc la singurul sistem bancar care imparte riscurile, care este sistemul de banking islamic. Dar, impartirea riscurilor nu este impartirea riscurilor intre bancher si debitor, este intre deponent si debitor. Vrem impartirea riscurilor? E OK. Dar banii sunt ai deponentului, oameni care economisim. Eu nu as incuraja-o pe mama sa isi depuna banii la o banca daca as stii ca banca respectiva impare riscurile sau isi asuma riscuri. Eu vreau sa isi depuna banii la o banca de la care stiu ca ii ia inapoi. Eu daca strang banii si ii depuin la o banca, vreau sa ii depun la o banca de unde stiu ca ii iau inapoi”, a spus Olteanu.

Prima casa nu are nevoie de ”reperatii”

Acesta a mai precizat ca programul ”Prima Casa” nu are nevoie sa fie introdus in cadrul legii ”Darii in plata”, pentru ca nu este nevoie sa repari ceva ce nu este stricat. „Nu e de niciun ajutor si tocmai de aceea solutia pentru Prima Casa este ca ea sa iasa cu totul din mecanismul Legii darii in plata. Aici sunt doua judecati: prima este aceea ca beneficiarii creditului Prima Casa nu au nevoie sa fie ajutati. Nu trebuie sa incercam sa reparam ceva ce nu e stricat. Nu exista dificultati de rambursare la Prima Casa pentru ca programul a fost instituit dupa criza, deci imobilele se aflau la o valoare scazuta, nu au pierdut din valoare odata cu criza, iar persoanele care au luat credite nu au pierdut din venituri pentru ca asta s-a intamplat inainte de lansarea programului Prima Casa. Al doilea motiv este ca programul a fost de asa maniera construit ca avansul sa fie mic si ratele sa fie mici. Atunci programul este unul suportabil de persoane aflate la inceputul carierei si al vietii si au nevoie de ajutor. Un alt motiv este ca programul Prima Casa functioneaza. Bancile dau credite cu avans de doar cinci la suta, ceea ce e foarte putin, doar pentru ca primesc garantia statului”, a explicat Bogdan Olteanu.

Euro, in 10 ani

In privinta aderarii Romaniei la zona euro, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei este de parere ca acest process nu se poate realiza mai repede de 7-10 ani. „Ca sa termini un proces trebuie mai intai sa il incepi si Romania inca nu a inceput pregatirea trecerii la euro. Daca l-am incepe – sa zicem – in aceasta toamna, probabil ca, din punct de vedere tehnic, intr-o perioada de 7 – 10 ani am putea sa fim rezonabil pregatiti”, a spus Bogdan Olteanu, intrebat despre momentul in care Romania va trece la moneda unica europeana.

Olteanu a afirmat ca aderarea la moneda unica depinde de viata politica.

„Romania s-a angajat sa adere la euro. Am scris-o si in Constitutie, am votat-o la referendum. Nu am scris cand se va intampla acest lucru. Exista tari in care politicul apreciaza ca e mai bine mai tarziu. De exemplu, in Ungaria, Guvernul a decis ca atunci cand Ungaria va ajunge la nivelul de trai – sa zicem – la 90% din media UE, atunci o sa puna problema aderarii. Din ce am vazut noi in tari care au aderat, doua treimi din nivelul de trai e un nivel rezonabil ca sa poti sa te duci acolo fara sa ai dificultati”, a declarat viceguvernatorul BNR.

Acesta a dat ca exemplu Slovacia, „o tara care acum merge bine, economia e tot mai competitiva si oamenii castiga tot mai mult”. (Mediafax)

bogdan olteanu, la conferita ULBS


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349