ACTUALITATE

Vom colecta selective deseurile de anul viitor

Vom colecta selective deseurile de anul viitor

Locuitorii judetului Sibiu vor colecta selective deseurile incepand de anul viitor, dupa ce Consiliul Judetean va finaliza unul din cele mai mari proiecte din infrastructura de mediu, din judet, in valoare de 18 milioane euro.colectare-selectiva

Conform presedintelui CJ Sibiu, Ioan Cindrea, proiectul este finalizat in proportie de 81%, in acest moment.

”Pot sa afirm ca acest proiect de realizare a unui sistem de management integrat al deseurilor in judetul Sibiu a fost o provocare pentru mine si pentru echipa pe care o conduc. La scurt timp dupa preluarea mandatului de presedinte am gasit acest proiect blocat, fiind, totodata, unul dintre cele mai dificile proiecte derulate de Consiliul Judetean. In aceste conditii, este important sa se stie ca in iunie 2012 proiectul avea un stadiul fizic de realizare, din pacate, de doar 2%, dar am reusit sa ajungem astazi la un stadiu de 81% si suntem in grafic. Ne apropiem de finalizarea lucrarilor in cateva luni, urmand ca de anul viitor in toate cele 64 de localitati, si anume 53 de comune, noua orase si municipiile Sibiu si Medias sa avem un sistem modern, european, de colectare selectiva a deseurilor”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea.

Proiectul Consiliului Judetean Sibiu va realiza un sistem gestionare a deseurilor care sa permita respectarea tuturor angajamentelor pe care Romania si le-a asumat in fata Uniunii Europene in ceea ce priveste protectia mediului. Aceasta inseamna ca noul sistem va duce la colectarea deseurilor menajere de la intreaga populatie a judetului Sibiu, la introducerea colectarii separate a deseurilor reciclabile atat in mediul urban, cat si in mediul rural, la implementarea colectarii separate a deseurilor biodegradabile menajere in municipiile Sibiu si Medias, la reducerea cantitatii de deseuri biodegradabile la depozitare si la inchiderea depozitelor neconforme din judetul Sibiu.

Contractul de finantare pentru proiectul ”Sistem integrat de management al deseurilor in judetul Sibiu” a fost semnat in 25 mai 2010 cu Ministerul Mediului si Padurilor, iar valoarea sa este de 80,3 milioane lei fara TVA. Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana, prin POS Mediu, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Contributia financiara a Consiliului Judetean la acest proiect este de 10,7 milioane lei, iar Uniunea Europeana si bugetul de stat al Romaniei contribuie cu 69,6 milioane lei.

Proiectul prevede inchiderea a 5 depozite – gropi de gunoi – neconforme de la: Agnita, Avrig, Cisnadie, Remetea (Sibiu, Dealul Daii) si Talmaciu, construirea a doua statii de compostare la Sura Mica si Tarnava si a unei statii de sortare la Sura Mica. La acestea se adauga achizitia echipamentelor de colectare separata a deseurilor, insemnand 96.370 recipienti de colectare si unitati de compostare: 70.870 containere si pubele si 25.500 unitati de compostare individuala.  Acestea vor fi distribuite in toate cele 64 de localitati din judetul Sibiu.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5349