CULTURA

ZILELE CULTURALE ale judetului SIBIU continua pe VALEA TARNAVELOR!

ZILELE CULTURALE ale judetului SIBIU continua pe VALEA TARNAVELOR!

ZILELE CULTURALE ale judetului SIBIU continua pe VALEA TARNAVELOR!2

Editia de toamna 2014 a Zilelor Culturale ale Judetului Sibiu are programate pentru zilele de 13 si 14 septembrie actiuni pe Valea Tarnavelor, in localitatile Axente Sever, Seica Mica, Sorostin, Biertan si Medias. Programul include deja traditionalul spectacol folcloric, caravana Astra Film, concerte si recitaluri de muzica clasica, targ de produse traditionale si biblioatelier.

‘ Este un proiect deosebit de important promovat de Consiliul Judetean Sibiu si ma bucur sa vad ca este tot mai apreciat de locuitorii judetului, cei pentru care am si organizat Zilele Culturale. Ii invit cu drag pe sibienii care traiesc pe Valea Tarnavelor sa descopere si redescopere propriile traditiile, iar pe cei din alte zone sa cunoasca tot ce are mai frumos aceasta parte de nord a judetului. Pentru ca prin cultura si promovarea ei putem sa revitalizam economia, sa dezvoltam turismul si sa crestem nivelul de trai’, spune Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu.

Descoperiti ‘Energii creative pe Drumul fortificatiilor’ de pe Valea Tarnavelor

In ceea ce priveste componenta turistica, Asociatia Judeteana de Turism Sibiu va invita sa descoperiti farmecul Vaii Tarnavelor prin intermediul circuitului tematic ‘Energii creative pe Drumul fortificatiilor’, sambata, 13 septembrie. Itinerarul excursiei propune descoperirea zonei de nord a judetului Sibiu, renumita datorita peisajului cultural dominat de biserici fortificate, a asezarilor cu populatii multiculturale, dar si pentru prezenta unei surse importante de energie pentru Romania: gazul natural.

Povestea ‘focurilor vii’ va fi dezvaluita la Centrul de cercetare si documentare gaze naturale din Medias, unde participantii la excursie vor sarbatori alaturi de localnici ‘Ziua gazistului’. Cu aceasta ocazia, va fi vernisata expozitia ‘Omagiu focului’ a artistului Ion Constantinescu. Periplul continua cu vizitarea casei memoriale dedicata activitatii a trei mari personalitati ale Romaniei: Hermann Oberth-parintele zborului spatial, Conrad Haas-inventatorul primei rachete in trepte cu combustibil, Dumitru Dorin Prunariu-primul cosmonaut roman.

Mediasul isi pastreaza si astazi, dupa opt sute de ani de existenta, savoarea burgului medieval ce te imbie sa il descoperi: constructii arhitectonice variate, ornamente arhitecturale enigmatice, legende si povesti ce denota un trecut important si tainic. Toate vor fi descoperite pe indelete alaturi de un ghid local consacrat, dupa care se va degusta savoarea vinului de pe Tarnave in cramele Traube. La Axente Sever va fi prezentata istoria sistemului de aparare al bisericilor fortificate din Transilvania, dar si ‘Ora de muzica clasica’ oferita de ansamblul ‘Concertino’ al Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Pretul excursiei este de 55 de lei/ persoana, iar participarea se face pe baza de inscriere la adresa de e-mail [email protected], telefon 0269 218 121. Participantii vor fi provocati sa fie atenti la explicatiile ghizilor si vor fi recompensati cu premii: un week-end cu cazare si masa oferit de Dafora Turism, albume si filme despre judetul Sibiu.

Duminica, 14 septembrie, alaturati-va caravanei ‘Zilelor culturale ale judetului Sibiu’ pentru a participa la programul cultural din localitatea Sorostin. Caravana porneste la ora 12.00 din parcarea salii Thalia si se intoarce din Sorostin la ora 16.00. Participarea este gratuita si se face pe baza de inscriere la adresa de e-mail [email protected] sau la numarul de telefon 0269 218121, pana vineri la ora 12.00. Urmariti programul detaliat al Zilelor culturale ale judetului Sibiu si pe www.sibiu-turism.ro.

Acest proiect prioritar al Consiliului Judetean Sibiu, inclus in Strategia de dezvoltare a judetului Sibiu, urmareste concentrarea actiunilor culturale intr-o anumita zona etnogeografica a judetului, intr-un week-end, cu scopul de a revitaliza viata culturala din toate localitatile judetului si de a promova turismul in cele 5 zone etnofolclorice: Valea Secaselor, Valea Tarnavelor, Valea Hartibaciului, Tara Oltului si Marginimea Sibiului. Conceptul de organizare prevede ca in patru ani fiecare localitate sa fie gazda pentru programele desfasurate in Zilele Culturale ale Judetului Sibiu.

Programul detaliat pentru VALEA TARNAVELOR:

SAMBATA 13 SEPTEMBRIE 2014

AXENTE SEVER

Sala Festiva a Primariei
18,00 Caravana ASTRA FILM:
‘JUDETUL SIBIU. Poarta de sud a Transilvaniei’/ 14min.
Muzeul Cetate
1815 ‘Ora de muzica clasica’ Filarmonica de Stat Sibiu — concert 30 min
Corul de camera ‘Caedonia’ — concert — 30 min
Corul ‘Ioan Axente Sever’ — concert 30 min
Grupul de copii ‘Valea Tarnavelor’ din Axente Sever

BIERTAN

10,00-18,00
Biblioteca ‘Lada de breasla’
Expozitie de bijuterii hand-made si desene (cu vanzare)
Centrul localitatii: Targ de produse traditionale

MEDIAS

Casa Gazelor Naturale
10,00 ‘Ziua Gazistului’
Vernisaj expozitie ‘Omagiu focului’ — artist Ion Constantinescu
Vizitarea Centrului de cercetare si documentare gaze naturale

DUMINICA 14 SEPTEMBRIE 2014

SEICA MICA — SAT SOROSTIN

13,00 Spectacol folcloric
Fanfara ‘Muzicienii Sibiului’
Ansamblul Folcloric Profesionist ‘Cindrelul — Junii Sibiului’ si solistii: Aurelian Adam, Aurelian Suciu, Traian Stoita, Alina Baca, Nelu Albu, Camelia Cosma Stoita, Mariana Anghel si Sava Negrean Brudascu
Spectacolul va fi prezentat de Traian Stoita

SOROSTIN

12,00 — 17,00
Stand ‘Info turistice judetul Sibiu’. AJTS
Stand pe tema sustenabilitatii dezvoltarii rurale organizat de Muzeul Astra

SEICA MICA

Biblioteca de Turta Dulce
15,00 Spune-mi o poveste despre satul tau ! — Biblioatelier de creatie literara si rostire cu talc a povestilor organizat de Biblioteca Judeteana ASTRA
Primaria Seica Mica
17,00 Prezentare de Retetare si iscusinte culinare

BIERTAN

10,00-18,00
Biblioteca ‘Lada de breasla’
Expozitie de bijuterii hand-made si desene (cu vanzare)
Centrul localitatii: Targ de produse traditionale
Expozitie cu vanzare — standuri cu produse traditionale in localitatea Sorostin


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/esibian/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279